Jochem Boxem Photography

Als fotograaf weet ik hoe belangrijk het is om die schattige, knusse momenten met jullie newborn vast te leggen. Maar wanneer is het ideale moment voor een fotoshoot, hoeveel weken kan jullie newborn het beste zijn en tot wanneer kun je het beste een newbornshoot houden?

De eerste dagen zullen een beetje hectisch kunnen zijn. Tussen de doktersafspraken, slapeloze nachten en het wennen aan jullie nieuwe rol als ouders, verdienen jullie wat tijd om te ontspannen en vooral ook te landen. Gun jezelf daarom een beetje rust voordat jullie een fotoshoot inplannen.

 

Wanneer een newborn shoot plannen?

Een newborn shoot is het mooiste tussen de twee en acht weken na de geboorte. Zeker wanneer de foto’s meer een lifestyle-gevoel hebben, zijn iets oudere baby’s (3 tot 8 weken) mooier, omdat ze vaker hun ogen ook open hebben en krijgen al wat meer eigen kenmerken. Ze zijn vaak ook niet meer zo flexibel als jonge baby’s. Omdat ik de baby alleen in natuurlijke poses fotografeer, is dit helemaal geen probleem. Jonge baby’s (0 tot 3 weken) zullen meer slapen. Maar later is natuurlijk ook geen probleem.

Het belangrijkste is dat de shoot veilig en vertrouwd plaats kan vinden. En als het allemaal nog niet zo soepel verloopt de eerste weken, dan is dat geen probleem. We plannen de shoot dan gewoon een weekje later in!

Schema: Wanneer Zwangerschapsshoot Newbornshoot

Tot hoeveel weken een newborn shoot?

Hoewel het fotograferen van pasgeborenen in de eerste twee weken van hun leven kan resulteren in die typische slaperige foto’s, zit er geen officieel aantal weken aan een newbornshoot. Officieel is een baby ‘newborn’ in de eerste maand na de geboorte, dus ongeveer 5 weken maximaal. Mochten jullie langer moeten wachten met de shoot door omstandigheden, dan is dat geen probleem en neemt zeker niks van de waarde van jullie foto’s af!

Hier zijn drie redenen waarom ik baby’s het liefst tussen 2 en 8 weken fotografeer:


Reden 1: Jullie baby heeft vaker de ogen open

Als baby’s ouder worden, blijven ze vaker en langer wakker. Tevens beginnen ze hun omgeving in zich op te nemen. Dit betekent dat we prachtige foto’s kunnen maken van de verwondering van jullie newborn. Zijn nieuwsgierige uitdrukkingen en zijn schattige geeuwtjes, want alles is bovendien nieuw!

baby met ogen open op bed

Reden 2: Jullie hebben meer controle

Het slaap en voedingspatroon van jullie baby kan de eerste paar dagen nog onvoorspelbaar zijn. Door wat langer te wachten, hebben jullie de tijd gehad om een routine op te bouwen. Hier kunnen we tijdens de shoot rekening mee houden. Dit betekent een blijere, comfortabelere baby en betere foto’s voor jou!


Reden 3: Meer flexibiliteit

De eerste dagen na de bevalling zullen hectisch zijn, maar dat hadden jullie zelf waarschijnlijk ook al wel verwacht. Door een paar weken te wachten, geven jullie jezelf de tijd om je aan te passen aan deze bijzondere nieuwe situatie en ook om te herstellen. Daarnaast geven wij onszelf meer flexibiliteit met het inplannen van de fotoshoot. Minder stress voor jullie dus. En dat is denk ik het laatste wat jullie willen ervaren tijdens deze bijzondere tijd.

En nog even over jou als moeder, zorg ervoor dat jij er ook klaar voor bent. Als je een moeilijke bevalling of keizersnede hebt gehad, heb je misschien wat extra tijd nodig om te herstellen voordat je op de foto wilt.

baby die dekentje vast houdt

Wanneer op de dag een newbornshoot?

Bij het plannen van een newbornshoot thuis is het belangrijk om het juiste tijdstip voor de fotoshoot te kiezen. Newborns zijn vaak slaperiger en rustiger in de ochtend, dus overweeg om de fotoshoot vroeg op de dag te plannen. Mocht dit niet lukken, zorg er dan voor dat jullie de shoot plannen rond het voedingsschema van jullie baby. Een baby met een volle buik is een stuk rustiger dan eentje met honger. Boek je een langere newbornshoot? Voedt de baby dan tijdens de shoot. Zo heb je dit moment vastgelegd en heb je de kans de actieve en rustige kant van jullie kleine vast te laten leggen.

 

Wil je graag meer tips over een newborn lifestyleshoot thuis? Lees dan mijn blog: Top 5 tips voor een zorgeloze newborn shoot thuis

 

Uiteindelijk is het ideale moment voor een newborn shoot het moment dat voor jullie het beste uitkomt. Wil je toch zeker zijn dat ik beschikbaar ben, maar kun je nog geen doorslag geven op de datum? Laten we dan een paar data in optie houden. Zo kunnen we samen korter van te voren kijken welke voor jullie het beste uitkomt en ben je ervan verzekerd dat ik ook kan. Hoe dan ook, ik ben er om die speciale momenten vast te leggen die jullie een leven lang zullen koesteren. Ik kan niet wachten om jullie en de kleine te ontmoeten!

Over de schrijver

Ik ben Jochem en kom uit het prachtige Twente. Naast mijn passie voor fotografie werk ik als visual storyteller. Spontaniteit en enthousiasme vind ik super belangrijk en dit wil ik ook graag uitstralen in mijn fotografie. Mijn doel: Jullie blij en gelukkig maken met tijdloze foto’s van jullie liefde waar jullie nog jaren lang op terug kunnen kijken!

Portretfoto Jochem

Recente blogposts