Jochem Boxem Photography

Het maken van trouwfoto’s is voor mij een voortdurend proces van het omgaan en zoeken naar het ‘beste’ licht, zodat ik de mooiste foto’s kan maken op jullie bruiloft! Er zijn een aantal factoren waarover jullie kunnen nadenken wat betreft licht op jullie bruiloft! So let’s dive in!

De leugen van een strakblauwe lucht!

Op iedere bruiloft hoor ik gasten praten over hoe mooi het is (of zou zijn geweest) als er een strakblauwe lucht met een lekker zonnetje is op de bruiloft. Hoewel dit misschien er leuk uitzicht in het echt, is dit voor foto’s juist iets wat ik liever vermeid. Hard zonlicht kan zorgen voor ongewenste schaduwen die jullie niet altijd ten goede kan komen. Denk aan knijpende ogen, zonnebrillen en onverwachtse niesbuien door de velle zon. Ja, ik kan prachtige portretten maken tijdens de zonnigste uren van de dag, maar ik zal harder werken om een goed evenwicht te vinden tussen de zon en de schaduw.

Veel liever heb ik een beetje bewolking. Zelf ben ik de grootste fan van dreigende donkere luchten met grote wolken. Ik snap dat jullie deze op jullie bruiloft echter liever niet voorbij zien drijven. Echter is een klein onschuldig wolkendekentje een echte lifesaver! Zie deze wolken als een grote softbox die prachtig zacht licht op jullie werpt.

Wat we moeten onthouden is dat we het weer op onze trouwdag nooit kunnen kiezen of controleren, maar we kunnen er wel hard aan werken om in elke weersituatie de best mogelijke foto’s te maken.

Wat kunnen wij dan doen om te zorgen voor het beste licht?

Het is altijd een goed idee om samen met mij te gaan kijken naar de timing en planning van jullie dag. Hebben jullie een bruiloft binnen? Dan speelt licht buiten een veel kleinere rol dan een ceremonie die buiten plaats vindt. Het liefst plannen we de ceremonie op een moment van de dag waarop het licht het beste is. Echter is dit lang niet altijd mogelijk, daarom kunnen we het hebben over de beste positie voor jullie om tegen de zon in te staan of we kunnen kijken naar de beste plekken met schaduw.

Portretten zijn altijd het best te fotograferen rond zonsondergang. Op dat moment van de dag heeft het licht een magische kwaliteit die betekent dat we een breed scala aan echt interessante portretten kunnen vastleggen. Soms is het niet mogelijk om op dat tijdstip te fotograferen. Als dat het geval is, kijk ik naar andere manieren om het licht te controleren. Als we binnen jullie trouwfoto’s schieten, dan maakt het licht buiten minder uit.

Licht tijdens jullie receptie

De verlichting tijdens de receptie zie mensen makkelijk over het hoofd. Wat brengt nu echt sfeer en welke lampjes passen bij de sfeer en stemming van de bruiloft?

Sommige lampen zijn moeilijker om mee te werken dan andere. Vermijdt alsje-alsjeblieft TL-lampen. De lichtkwaliteit is slecht en verandert voortdurend van kleur en helderheid van elke opname.

Het is belangrijk om na te denken over de verlichting van de ruimte waar de toespraken zullen worden gehouden en te voorkomen dat mensen in een donkere hoek van de kamer staan. Het kan moeilijk zijn om de emotie en reacties van mensen in deze situatie vast te leggen zonder een flitser te gebruiken. Ik gebruik wel flits als het nodig is, maar het kan zijn dat het niet de sfeer heeft die je in je foto’s wenst. Daarnaast kan het jullie tijdens een rustig moment uit dat moment halen.

Als je een bruiloft in de achtertuin hebt of een receptie op een privéterrein, zorg dan voor veel licht zodat je gasten niet in het donker staan. Als hun mooie gezichten verlicht zijn, kan ik de hele avond openhartige foto’s van hen maken. Als je een weddingstylist of -planner hebt, praat dan eens met hem of haar over tips voor de beste lichtopstellingen die voor jullie ruimte werken.

Als je vragen, gedachten of zorgen hebt over de verlichting tijdens je dag, neem dan contact op voor een praatje. We kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat jullie op de goede weg zijn om de absoluut beste beelden van jullie dag te krijgen.