Jochem Boxem Photography

Ik weet dat het lastig kan zijn om uit te zoeken wat je gaat dragen voor foto’s. Hier zijn een paar richtlijnen die ik heb samengesteld, zodat jullie er zeker van kunnen zijn dat jullie er geweldig uitzien, terwijl je er toch voor zorgt dat de foto’s gericht zijn op de liefde van jullie, niet op wat jullie aanhebben.

Volledige disclaimer, ik weet niets over mode. Ik draag eigenlijk altijd standaard zwarte skinny jeans met een random t-shirt dat bovenop de stapel ligt, dus er is een grote kans dat jij een betere stijl hebt dan ik haha! Dit is gewoon wat ik heb gevonden dat het beste werkt door trial en error van vorige shoots, het zijn slechts richtlijnen, geen regels!

Houdt rekening met het weer en de locatie

Denk na over de omstandigheden en locaties waar we gaan fotograferen en maak daar plannen voor. Als het buiten ijskoud is, neem dan veel laagjes en warme kleren mee met wollen sokken en laarzen. Als het warm wordt, neem dan kleren mee die meer kunnen ademen zodat je geen zweetplekken op de foto’s hebt. Als we op een zandstrand gaan fotograferen, zou het er raar uitzien als je schoenen draagt (hakken zijn bijna altijd een slecht idee in de meeste scenario’s, tenzij je er waanzinnig goed op kunt lopen haha). Wees zo comfortabel als je maar kunt zijn!

Kleuren & tonen

Probeer te werken met complementaire kleuren ten opzichte van je huidskleur. Neutrale en gedempte kleuren zijn tijdloos en leiden het minste af!

Probeer weg te blijven van kleuren die onnatuurlijke tinten kunnen werpen op de huid van jezelf of je partner. Dit gebeurt door licht dat weerkaatst op je kleding en dit weerkaatst weer op de andere persoon. Dit zijn meestal fluorescerende kleuren, maar vooral roze, felrood, oranje en geel zullen het sterkst weerkaatsen.

Wil je toch een fellere kleur dragen? Zorg ervoor dat je partner dan gaat voor een neutrale kleur. Zo zorg je voor voldoende balans in de foto. Al met al komt het neer op dat wat je wilt laten zien op de foto.

Ben je zwanger? Kies voor lichte kleuren en kleding die luchtig valt. Op die manier kun jij je buik extra mooi accenturen. Vermijdt diepe donkere kleuren en zwart. Deze verhullen juist meer dan dat ze jouw prachtige buik accenturen!

Patronen

Vermijd grote, schreeuwerige en gekke patronen en logo’s. Hoe subtieler, hoe beter! Als het patroon te luid is, zal het afleiden van jullie gezichten. Ik probeer meestal te veel patronen te vermijden omdat, je raadt het al, het de foto’s een beetje hectisch maakt en afleidt van jullie gezichten en de locatie. Zorg er ook voor dat je je kleren van tevoren strijkt, zodat er ook geen grote kreukels zijn die afleiden van jullie gezichten!

Accessoires

Ik moedig accessoires altijd aan! Ik vind het leuk als mensen hoeden, zonnebrillen, sjaals, sieraden, enz. meebrengen, omdat het de outfits interessanter maakt. De enige accessoires die ik je beter af kunt doen zijn horloges (en dan vooral smartwatches), want als jullie elkaars gezicht vasthouden is het een enorme cirkel die uiteindelijk erg afleidend is voor het oog.

 

Heb je sierraden met een persoonlijke waarde of betekenis? Draag ze vooral en geef het voor de shoot even aan. Dan kan ik er voor zorgen dat ook dit mooi op de foto komt.

De dunne lijn tussen matching en clashing

Ik ben een groot voorstander van het laten matchen van jullie kleding. Match kleurtonen en het soort kleding dat je draagt, maar zorg dat er nog wel onderscheidt is tussen jullie. Anders vormen jullie straks een groot blok als jullie elkaar omhelzen of naast elkaar staan. Vermeid alsjeblieft dat jullie straks allebei witte schoenen, een lichtblauwe spijkerbroek en een wit t-shirt dragen (als voorbeeld). Zorg voor afwisseling, denk in laagjes, patronen en kleurtinten. Op die manier matchen jullie toch zonder dat het er straks uitziet als een ANWB-stelletje (tenzij dat het doel is natuurlijk 😝).

Kies comfort over looks

Uiteindelijk wil ik dat jullie er als jullie zelf uitzien. Heb niet het gevoel dat als jullie deze richtlijnen niet volgen, jullie foto’s waardeloos zullen zijn. Het belangrijkste voor mij is dat jullie je voelen en eruit zien zoals jullie zelf zijn, hoe jullie je normaal kleden, zodat jullie je zo comfortabel mogelijk kunnen voelen! 

Veel mensen proberen van tevoren nieuwe kleren te kopen voor de shoot, maar ik raad aan om dat niet te doen. Neem dingen mee die je normaal draagt, dingen die al in je kast hangen, waar je van houdt en waar je jezelf in voelt. Een t-shirt van je favoriete band en een gescheurde spijkerbroek? Perfect. Wanneer jullie jezelf kunnen zijn zie je dit terug op de foto’s!